Samenwerken aan gedragen keuzes rond netschaarste in Nederland
In een steeds groter deel van Nederland kunnen windparken, zonneparken, industriegebieden, en zelfs woonwijken geen elektriciteitsaansluiting meer krijgen. Er is schaarste aan transportcapaciteit op een groot deel van het energienetwerk in Nederland. Dit vraagt om afwegingen en keuzes over welke plannen worden gerealiseerd en de volgorde waarin: programmeren en prioriteren. Samenwerking tussen (publieke) partijen is van groot belang om te kunnen komen tot een gezamenlijke keuze over prioriteringen van aansluitingen en investeringen.
De landelijke interbestuurlijke Werkgroep Integraal Programmeren ontwikkelt hiervoor een sturingsconcept. Dit sturingsconcept moet niet alleen voldoen aan de wensen en eisen van de opdrachtgevende partijen, het moet vooral ook goed toepasbaar zijn voor degenen die daadwerkelijk gaan programmeren.
Groen Licht begeleidt de interbestuurlijke werkgroep bij de ontwikkeling van het sturingsconcept voor Integraal Programmeren. Via werksessies, verdiepingsbijeenkomsten, en inhoudelijke samenwerking met diverse initiatieven in het land werken we aan de inhoudelijke ontwikkeling van de integrale programmeringsaanpak. We verwerken alle opgehaalde inzichten in duidelijke, overzichtelijke producten die gedragen worden en bruikbaar zijn om daadwerkelijk te komen tot programmeren in Nederland.
Het resultaat is een gedragen sturingsconcept dat regio’s, met brede betrokkenheid van belanghebbenden, kunnen inzetten om tot programmering te komen. Dit bestaat uit een concreet stappenplan dat is uitgewerkt in activiteiten, input en de beoogde (tussen)resultaten. Onderdeel van het sturingsconcept is ook de bijbehorende governance (sturing, besluitvorming, uitvoering) en een overzicht van randvoorwaarden die ingevuld moeten worden om tot succesvolle programmering te komen.